- Het moederbedrijf van Douwe Egberts overweegt uitstel van een voorgenomen beursgang.
- Ingewijden stellen tegenover het Financieele Dagblad dat de beursintroductie in Amsterdam voorlopig niet doorgaat.
- De onrust op financiële markten door het coronavirus verstoort het klimaat voor beursintroducties.
- Koffiebedrijf Jacobs Douwe Egberts is door eigenaar JAB Holdings samengevoegd met Peet’s Coffee tot een gigant met een omzet van €7 miljard.
Een bedrijf naar de beurs brengen als de aandelenmarkt crasht, werkt meestal niet optimaal. De grootste beursgang van het jaar in Amsterdam wordt waarschijnlijk uitgesteld. Beleggers moeten nog even wachten tot ze kunnen deelnemen in koffiegigant Jacobs Douwe Egberts.
Dat meldt het Financieele Dagblad woensdag, op basis van meerdere bronnen.
Sinds enkele weken staan aandelenkoersen fors onder druk. In Amsterdam is de AEX-index sinds 20 februari met meer dan 20 procent gedaald. “Het zou vreemd zijn als je de beursgang nu doorzet”, aldus een ingewijde tegenover het FD.
Eind vorig jaar bleek dat de eigenaar van koffiebedrijf Jacobs Douwe Egberts het bedrijf naar de beurs wilde brengen. JAB Holdings van de Duitse Reimann familie heeft Jacobs Douwe Egberts samengevoegd met Peet’s Coffee.
JAB Holdings verkreeg D.E Master Blenders in 2013, nadat het een jaar eerder als zelfstandig bedrijf was afgesplitst van Sara Lee.
De nieuwe eigenaar voegde het merk samen met de koffietak van het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern Mondelez tot Jacobs Douwe Egberts.
JAB Holdings zou wel controlerend aandeelhouder willen blijven van fusiebedrijf JDE Peet’s.
Douwe Egbers: lange historie
De wortels van Douwe Egberts liggen in het Friese plaatsje Joure, waar Egbert Douwes in 1753 zijn kruidenierswinkel De Witte Os opende. Hij legde daarmee de grondslag van wat in de 20e eeuw zou uitgroeien tot een internationaal actieve handelaar in koffie, thee en tabak.
Peet’s zag in 1966 het levenslicht. Het van oorsprong Californische bedrijf is onder meer verantwoordelijk voor koffie in zo’n 15.000 supermarkten en gemakswinkels. Samen zijn JDE en Peet’s bepaald geen kleine jongen op de koffiemarkt.
Het nieuwe bedrijf zou goed zijn voor een jaaromzet omzet van ongeveer 7 miljard euro, en is actief in meer dan 140 verschillende landen. De combinatie heeft 13 merken; Senseo, Peet’s Coffee, Stumptown, Intelligentsia, Mighty Leaf, Gevalia, L’OR, Pilão, Kenco, Moccona, Douwe Egberts, Tassimo en Jacobs.